“İnternete bağlı ol ancak bağımlı olma!”

Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından organize edilen "Bağımlılık" konulu konferans, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda, Psikolog Burak Çağlar Karakavak'ın sunumu ile gerçekleştirildi. Konferansa, Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi akademik personeli ile öğrencileri katıldı.

Konferansta, bağımlılığın tanımı, çeşitleri ve nedenleri hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı. Alkol, sigara, uyuşturucu, sentetik uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının nasıl başladığına değinen Psikolog Karakavak, bağımlılıktan korunma ve kurtulma yöntemlerini anlattı. Türkiye’de 15 yaş üstü her üç bireyden birinin sigara kullandığını belirten Karakavak, sigara kullanan bireylerde ortaya çıkabilecek sağlık problemlerine somut örnekler vererek madde bağımlılığının kötü sonuçlara neden olabileceğini vurguladı. Özellikle, 2004 yılından itibaren kullanımı yaygınlaşan ve diğer uyuşturucu türlerine göre daha kolay temin edilebilen sentetik uyuşturucuların, diğer maddelerden 90 kat daha tehlikeli olduğunu ifade eden Karakavak, sentetik uyuşturucu bağımlılığında ölüm riskinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Günümüzde teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak teknoloji bağımlılığının da arttığını söyleyen Karakavak, gençler arasında kullanımı giderek yaygınlaşan teknolojik aletlerin bilinçsizce kullanımının teknoloji bağımlılığına neden olabildiğini ifade etti. Ayrıca, Karakavak, cep telefonu, tablet, bilgisayar vb. teknolojik aletlerin kullanımında küçük yaşlardan itibaren bir farkındalık oluşturmanın çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Konferans, Psikolog Karakavak’ın katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.