Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde düzenlenen “İletişim Buluşmaları” etkinliklerinin sekizincisi Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık'ın "Kadına Yönelik Dijital Şiddete Hayır!!!" başlıklı sunumuyla gerçekleşti.
Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Veysel Çakmak’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Fakültesi akademik personeli ve öğrencileri katıldı.
Kadına Yönelik Dijital Şiddetin tartışıldığı etkinlikte Doç. Dr. Ali Murat Kırık, teknolojik determinizm kavramına dikkat çekerek teknoloji gibi pandeminin de hayatımızı büyük ölçüde etkilediğini ifade etti. Dünya genelinde sosyal medya kullanımında 5. Sırada olduğumuzu ifade eden Doç. Dr. Kırık, sosyal medyayı etkili bir araç olarak kullanma noktasında istenilen seviyede olmadığımızı dile getirdi. Medya okuryazarlığının önemine de değinen Doç. Dr. Kırık, kadına yönelik dijital şiddete karşı doğru bilincin aşılanmasında iletişimcilere büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Kadına yönelik dijital şiddetin son zamanlarda ciddi ölçüde arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Kırık, kadınların erkeklere göre 27 kat daha fazla şiddete maruz kaldığının altını çizdi. Kırık, ayrıca şiddetin önlenmesinde farkındalığın artmasının hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Şiddeti bireyin, ekonomik, fiziksel, bilişsel, cinsel ya da dijital her türlü tutum ve davranıştan etkilenmesi şeklinde tanımlayan Kırık, “Şiddet sanal olsa da suç gerçektir. Bu noktada dijital şiddete maruz kalan kadınlar, ekran görüntüsü alarak, kendilerine gelen mailleri derleyerek ve şiddete kanıt oluşturabilecek dijital verileri toplayarak savcılığa başvurabilirler.” dedi.
Katılımcılardan gelen soruların Kırık tarafından cevaplandırılması ile devam eden etkinlik, İletişim Fakültesi akademik kadrosunun Doç. Dr. Ali Murat Kırık’a katkılarından dolayı teşekkürlerini sunmasıyla sona erdi.