Aksaray Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Basın fotoğrafçılığına ilişkin merak edilenler konuşuldu

Aksaray Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde düzenlenen “İletişim Buluşmaları” etkinliklerinin on yedincisi, “Basın Fotoğrafçılığı” başlıklı söyleşi ile gerçekleştirildi. Anadolu Ajansı Muhabiri İsa Terli’nin konuk olduğu çevrim içi etkinliğe, İletişim Fakültesi akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa İşliyen, fotoğrafın belge niteliği taşıdığına ve basın fotoğrafçılığının geçmişin geleceğe aktarımında büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. İşliyen, bir basın fotoğrafçısı ve ajans muhabiri olarak etkinliğe katılan ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşan konuk Terli’ye teşekkür etti.   

Kendisine ait basın fotoğraflarından hazırladığı slayt gösterimi ve sunum üzerinden basın fotoğrafçılığı hakkında bilgiler veren Terli, “Fotoğraf, haber metinlerini pekiştirir, haberin güvenilirliğini ve inandırıcılığını arttırır. İyi bir haber fotoğrafı, hareket ve aksiyon içermeli, habere ilginçlik ve nitelik katmalı, olaya tanıklık etmelidir. Teknik ve estetik açıdan doğru çekilmiş bir fotoğraf, haberde anlatılmak istenileni etkili biçimde okuyuculara aktarabilir. Fotoğraf, okuyucunun zihninde canlandırdığı haber olayına ilişkin okuyucuya ipuçları verir” dedi.  

Haber metinlerinde aranan ve haberciliğin temel kurallarından birisi olan 5N1K kuralının haber fotoğrafları için de geçerli olduğunu belirten Terli, 5N1K kuralına uygun bir şekilde çekilmiş bir haber fotoğrafının haber konusunun doğru biçimde aktarılmasında önemli rol oynadığını söyledi. Basın fotoğrafçılığında fotoğraf altı yazılarının da büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Terli, “Fotoğraf herkesin zihninde farklı şekillerde canlanabilir. Bu yüzden, okuyucuların haber olayını doğru biçimde algılayabilmesi için haber olayı hakkında bilgi veren görsellerin fotoğraf altı yazılarıyla desteklenmesi önemlidir” dedi.

Soru cevap şeklinde ilerleyen etkinlik, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanması ve basın fotoğrafçılığına ilişkin merak edilen konuların Terli tarafından açıklanmasıyla sona erdi.